Történet

 

A PFB-k (Pilisborosjenői Futsal Bajnokságok) története a kezdetektől máig.
   

1999-2000: Előzmények: A PFB-k (Pilisborosjenői Futsal Bajnokságok) helyszínéül szolgáló garázst először az alapító, a mai tulajdonos és pályagondnok, az akkor még ifjú Bánki Lénárd használta futballpályaként - sárga színű puha gumilabdával. Ezek a próbálkozások azonban félbeszakadtak, mivel hamarosan felgyűltek a tárgyak és leharcolt bútorok a garázsban.

2005-2007: Az első lépések: 2005-től egy pingpongasztal foglalta el a helyet a garázsban, amely ezekben az években már stabilan a labdajátékok helyszínévé lett. Eközben Kopcsay Zoltán lelkesen szervezte a focimeccseket majd később bajnokságokat a borosjenői grundra azaz az Estadio de Csillik-be, illetve a Riverside Stadium-ba, ritkábban Ürömbe. 2007 őszén, amikor az időjárás már nemigen volt alkalmas a nagypályás focira, Kopcsay Zoltán és Bánki Lénárd (azóta a PBJ FUTSAL legendás nagyöregjei) fejében megfogalmazódott a futsalpálya létrehozásának gondolata. Az első - akkor még műanyag - kapukat Kopcsay Zoltán szolgáltatta, ezek a rengeteg edzőmeccs során csúfos véget értek. Nem szabad azonban lebecsülni ezt a korszakot, mivel ekkor alakultak ki a PBJ Futsal legfontosabb alapszabályai, például a "falas" és  a "3 pontos" fogalmai is ekkor keletkeztek.

2008 Tél: I. PBJ FUTSAL
(I. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 16
statisztika letöltése - I. PBJ Futsal
A legelső bajnokságot 2008 telén szervezte meg a frissen alakult PBJ FUTSAL TEAM, mely akkor mindössze egy tagból állt. Ekkoriban A és B liga még nem létezett, és olyan nagy nevek hiányoztak a bajnokságból a kezdetleges marketing miatt, mint például Mankó Gergő, Riba Gergely, Lengyel Máté, Kis Gábor, Kiss Márk, Laki Áron, Berki Balázs vagy Bruck Dániel - és még sorolhatnánk.  A bajnokságon még műanyag kapukat használtunk, amelyek a csoportmeccsek alatt ripityára törtek. Az egyenes kieséses szakaszt a Kenyeres Ádámtól kölcsönkapott fém kapukkal fejezték be a játékosok, a csoportmeccsek után kb. 3 hónappal. Háló nemigen volt még a kapukon, de legalább stabilnak és erősnek bizonyultak. A bajnokság végén valószínűleg kevesen sejtették, hogy a sportág egyszer majd komoly múltra tekint vissza, és hogy a tizenhat lelkes résztvevő több, mint tízéves hagyomány alapkövét fektette le 2008 decemberében.

2009 Tél: II. PBJ FUTSAL
(II. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 20
statisztika letöltése - II. PBJ Futsal
Az első bajnokság majdnem teljesen sikeres lebonyolításán felbuzdulva a PBJ Futsal Team 2009-ben újabb bajnokságot szervezett. Fontos előrelépés, hogy a  szabályrendszer ekkor kezdett kifinomultabbá válni. Ekkor jött létre a nagy életkor és fizikum-beli különbségek (melyek azóta megszűntek/visszájukra fordultak) kiküszöbölésére az A liga és B liga, mely ötlet szülőatyjai Katona Balázs és Bánki Lénárd voltak. Ez a felosztás még évekig érvényben maradt. Az érdeklődés a kezdetleges szervezés ellenére is hatalmas volt:  20 játékos szállt harcba a végső győzelemért. Ez a bajnokság a kétféle ligával és a rengeteg jelentkezővel bebiztosította a PBJ Futsal Bajnokságok helyét a borosjenői fiatal futballkedvelők körében. Akik nyáron a játszótér melletti grundon focizgattak, ősszel-télen már a PBJ Futsal Hall-ban mérték össze rátermettségüket.

2010 TAVASZ: III. PBJ FUTSAL
(III. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
statisztika letöltése - III. PBJ Futsal

A korábbiaknál nagyobb felkészültséggel és jobb infrastruktúrával vágott bele a PBJ Futsal Team a  harmadik bajnokság megszervezésébe: az eredményjelző tábla (a programot Androvics Gábor "Szellem" külsős tag írta meg), valamint az új pontozási rendszer a csoportkörben ekkor jelentek meg a PBJ Futsal világában.  Ekkoriban bővült ki a PBJ FUTSAL TEAM Verseci Gergővel, aki évekig segítette a szervezést és a pályafenntartást a bajnokságokon. A harmadik bajnokság problémamentesen zajlott le, bár rács híján az eredményjelző rendszer párszor lerepült az ablakból, de szerencsére mindezt túlélte, pusztán egy monitor beszerelése vált szükségessé, meg persze valamilyen védőfelszerelésé. A mezőny sokat erősödött ekkorra, a meccsek színvonala és a pályán levezetett agresszió mértéke is megnőtt.

2011 TAVASZ: IV. PBJ FUTSAL
(IV. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
statisztika letöltése - IV. PBJ Futsal

A sikerekre tekintettel a PBJ Futsal Team 2011-ben újabb bajnokságot szervezett, mely az előzőekhez hasonlóan jó hangulatban telt, ráadásul a résztvevők különösen kiélezett meccseket játszottak - főleg az egyenes kieséses szakaszban. A meccsek sokszor eldurvultak, spontán kandúrharcba fulladtak, ezért is tüntetett ezen a bajnokságon Körtvélyesi Lőrinc az erőszakmentes futsalért. Hosszú távon ennek a hatása már érezhető, de akkoriban szelíd hozzáállása kevés ellenfelet hatott meg. A pálya is tovább épült: a fém kapukra ekkor kerültek fel hálók először, ami sokkal könnyebbé tette a gólok megítélését.

2011 NYÁR: ELSŐ FELÚJÍTÁS
2011 nyara fordulópont a garázs történetében: ekkor került sor a PBJ Futsal Hall teljes korszerűsítésére, mely során a következő munkákat hajtotta végre a lelkes csapat Papp Noémi projektvezető, új PBJ FUTSAL TEAM tag és Kopcsay Tamás külsős szakember segítségével: ajtók restaurálása, törött járólapok cseréje, a teljes terem festése, csövek szigetelésének cseréje, kapuk hegesztése és újrafestése, új konnektorok beszerelése. A megújult PBJ Futsal Hall-t letesztelendő pedig megkezdődött az ötödik PFB megszervezése.

2011 ŐSZ: V. PBJ FUTSAL
(V. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 10
statisztika letöltése - V. PBJ Futsal

Az ötödik PFB-re kevesebben jelentkeztek, mint korábban: összesen 10 játékos vett részt az eseményen. Ennek ellenére végig remek volt a hangulat, és kiváló, színvonalas mérkőzéseket játszottak a megújult csarnokban. Mindazonáltal felmerült a veszélye annak, hogy a bajnokságok esetleg érdektelenségbe és résztvevőhiányba fulladhatnak a jövőben.

2011 TAVASZ: VI. PBJ FUTSAL
(VI. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 7
statisztika letöltése - VI. PBJ Futsal
A hatodik bajnokságban az átlagosnál jóval kisebb számú résztvevő miatt mindenki játszott mindenkivel, és értelemszerűen elmaradt az A és B liga különválasztása is. Az újfajta lebonyolítás már előrevetíti a későbbi - alapszakaszból és BL-ből, EL-ből álló - bajnokságok szervezését. Akkoriban azonban kezdett valósággá válni a PBJ FUTSAL TEAM rémálma: egyre kevesebben érdeklődtek a bajnokság iránt, a nagy nevek sorra mondták le szereplésüket. A Team-nek lépnie kellett, hogy megfordítsa ezt a tendenciát.

2012 ŐSZ: VII. PBJ FUTSAL
(VII. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
statisztika letöltése - VII. PBJ Futsal
A PBJ FUTSAL TEAM sokkal komolyabb médiagépezetet állított a szervezés szolgálatába, hogy leküzdje a csökkenő résztvevőszám problémáját. Ekkor jelent meg a PBJ FUTSAL facebook-csoport, amely azóta a PBJ FUTSAL TEAM egyik legolvasottabb platformjává vált. Eközben teljesen megújult a honlap, ünnepélyes megjelenésével a VII. PFB rangját próbálta mutatni. A sorsolásról videó is készült, hogy annak tisztaságát senki ne vonhassa kétségbe. Az erőfeszítések nem voltak hiábavalóak, a VII. PBJ Futsal az előző két bajnokságon tapasztalható létszámcsökkenés után újra hosszú távú fejlődési pályára állította a PFB-ket. Tizenkét igen nagy tudású játékos szállt harcba a végső győzelemért. A bajnokság jelentősége azért is nagy, mert az összes meccset sikerült lejátszani, valamint sem személyi sérülés nem történt, sem anyagi kár nem keletkezett. Ez azóta sem mondható el bármelyik másik bajnokságról.

2012 TÉL: MÁSODIK FELÚJÍTÁS
2012 telén ismét esedékessé vált a PBJ Futsal Hall korszerűsítése: többek között Kiss Márk és Horváth Levente tagok segítségével az aréna szinte minden részlete megújult. Sikerült pótolni az előző felújítási projekt hiányosságait is. Felszerelésre került a kamillyukfedő, az ajtók zajmentesítése illetve az eredményjelző  rendszer biztonságosabbá tétele is sikerült, az aréna új festést is kapott, az ajtókra pedig Papp Noémi PBJ FUTSAL TEAM tag elkezdte fölfesteni az egyes bajnokságok címereit.

2013 TAVASZ: VIII. PBJ FUTSAL
(VIII. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 10
statisztika letöltése - VIII. PBJ Futsal

A nyolcadik tornán a résztvevők alacsonyabb száma ellenére - mely ismét ellehetetlenítette az A és B liga megkülönböztetését - szinte minden meccsen nagy volt az iram és a lelkesedés. A bajnokság sikerét növelte a PBJ FUTSAL FOGADÓIRODA kiépítése, és sokat dobott az esti hangulaton a már-már szokásossá vált PBJ FUTSAL POKER TOURNAMENT.

2013 ŐSZ: IX. PBJ FUTSAL
(I. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 10
statisztika letöltése - IX. PBJ Futsal

A PBJ FUTSAL TEAM egy 2 fős csapatokra tervezett bajnokságot (2vs2 "Double Trouble" Futsal) rendezett 2013 Októberében, a 9-edik PFB-t,  mely már rögtön az első nap reggelén kis híján csődöt mondott a tömeges visszamondások és eltűnések miatt. Végül, annak ellenére, hogy az eredetileg jelentkezett 8 csapat közül összesen 5 vett részt az eseményen (ráadásul még nekik is rengeteg meccsük maradt el) végig jó volt a hangulat, melyet csak tovább fokozott az esti póker. A bajnokságon elképesztő mértékű agresszivitás volt tapasztalható, a felpaprikázott hangulatú meccseken kemény játék döntött az eredményekről. A bajnokságról hangulatjelentő videó is készült, amely segítette a bajnokságok népszerűségének növelését. A PBJ Futsal facebook-csoport stabilizálódott, a legtöbb játékos elfogadta hiteles forrásnak, és jelei mutatkoztak annak, hogy néhányan valóban el is olvassák, ami ott található.

2014 NYÁR: FUTSAL KLUB
2014 nyara újabb fordulópontot hozott a futsal garázs történetében. Nyárra a terem teljesen átalakult, és benne a zártkörű "FUTSAL KLUB" várta klubtagjait (a futsal-játékosokat és barátaikat) estéről estére. A számos új klubtag ismertebbé tette a bajnokságokat, és  további tagokkal növelte  a résztvevők számát a későbbi PFB-ken.


2014 ŐSZ: X. PBJ FUTSAL
(IX. 1VS1,II. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 20
statisztika letöltése - X. PBJ Futsal
A 2014-edik év történelmi jelentőségű volt a futsal történetében, mert jubilált: ez volt a 10. PBJ FUTSAL BAJNOKSÁG. A PBJ Futsal Team ekkoriban bővült ki Horváth Levente IT-specialistával, aki új, letisztultabb és komolyabb számlálóprogramot tervezett a korábbinál. A komoly szervezőmunka és a médiagépezet optimalizálása meghozta a hatását. A teljesen új, sokkal átláthatóbb   PBJ Futsal honlap segítette a játékosokat az igen bonyolult és sűrű programmal rendelkező bajnokságon. Kellő motivációnak sem voltak hiányában, hiszen a PFB-k történetében első ízben serleg is járt az első helyekért, továbbá a bajnokság trailer videója, mely egy rendhagyó kisfilm (Futsal is everywhere!) is sokaknak hozhatta meg a kedvét. Erre a bajnokságra 21 fő jelentkezett és 20 játékos vett részt rajta. Ez hatalmas siker volt, a résztvevőszám pedig a PFB-k aranykorát idézi.  Az eseményen 1 az 1 elleni ("Classic") és 2 a 2 elleni ("Double Trouble") futsalra is lehetett nevezni. A háromnapos rendezvény nagyobb fennakadás nélkül zajlott le, amihez jelentősen hozzájárult a játékosok rugalmassága is. Az esti pókeren, a meccseken és egyáltalán az egész bajnokságon nagyon jó volt a hangulat és majdnem folyamatosan polgárpukkasztó szintű a hangerő.

2015 FEBRUÁR: XI. PBJ FUTSAL
(X. 1VS1,III. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 21
statisztika letöltése - XI. PBJ Futsal
A 11. PBJ FUTSAL-ra 21 fő jelentkezett és mindannyian meg is jelentek a bajnokságon. Hogy mindenki eljött, arra a VII. PBJ FUTSAL óta nem volt példa, ráadásul a 21 fő RÉSZVÉTELI REKORD (a II. és a X. Futsal voltak az eddigi csúcstartók, 20 résztvevővel). Az eseményen újból lehetett 1 az 1 elleni ("Classic") és 2 a 2 elleni ("Double Trouble") futsalra is nevezni. A jelentkező csapatok összetartozásukat csapatcímereikkel is hirdetve szálltak versenybe. Mind a két szakágban rendkívül jó, erős színvonalú, sokszor nagyon kiélezett meccseken dőlt el a végső eredmény. A hangulat ennek megfelelően ismét óriási volt. A lebonyolítás és szervezés tekintetében ez a bajnokság majdnem teljesen azonos volt az előzővel.

2015 ÁPRILIS: XII. PBJ FUTSAL
(I. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 3
statisztika letöltése - XII. PBJ Futsal
2015 tavaszán a PBJ FUTSAL TEAM megrendezte az első női 1 az 1 elleni bajnokságot, új szakágat létrehozva ezzel a PFB-k történetében. A rendezvény igen jól sikerült, a játékosok nagy kedvvel álltak neki a mérkőzéseknek. A Team távlati tervei között szerepelt több újabb női futsal megrendezése is (ami később meg is történt), mivel az I. Női Pbj Futsal-on a játékosok határozottan megkedvelték a sportágat.

2015 NOVEMBER - 2016 MÁJUS : XIII. PBJ FUTSAL
(XI. 1VS1,IV. DOUBLE TROUBLE,II. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 27
statisztika letöltése - XIII. PBJ Futsal
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a XIII. PBJ FUTSAL új korszakot nyitott a sportág történelmében. A Futsal Team ugyanis - szakítva az ezredéves hagyományokkal - újfajta koncepciót dolgozott ki a bajnokság lebonyolítására, egy rég hamvába holt ötletbe lehelve így új életet: egy hosszú bajnokságot szervezett, mely immár nem egy hétvégén, hanem több, mint öt hónapon át tartott. Három szakágban zajlottak a bajnokságok, 1vs1 Női, 1vs1 Classic és 2vs2 Double Trouble. Az alapszakaszban minden szakágon belül mindenki játszott mindenkivel. A férfi szakágakban a végeredmény alapján az 1-4. helyezettek a Bajnokok Ligájába, míg az 5-8. helyezettek az Európa Ligába jutottak tovább. Ezeket tavasszal bonyolítottuk le. Az új rendszernek és a szerencsés körülményeknek hála ezen a futsalon abszolút REKORDSZÁMÚ RÉSZTVEVŐ játszott, a három szakágban összesen 27-en. A Női szakágban is megdőlt a RÉSZVÉTELI REKORD 5 fővel.  Ráadásul a meccsek időbeli szétosztásával a környéken érezhetően csökkent az átlagos zajkoncentráció a hétvégék késő esti óráiban is. Fontos újítás volt ebben a bajnokságban a PBJ Futsal BAJNOKOK LIGÁJA és EURÓPA LIGA. Ezek a férfi szakágakat érintő  minibajnokságok az alapszakasz 1-4. illetve 5-8. helyezettjei között zajlottak a záróforduló után, remek nyári időben, és rengeteg izgalmat tartogattak. A Futsal Team 2016 szeptemberében úgy döntött, a sikereken felbuzdulva újabb, hasonló bajnokságot szervez majd, a XIV. PBJ FUTSAL-t.

2016 NOVEMBER - 2017 MÁJUS : XIV. PBJ FUTSAL
(XII. 1VS1,V. DOUBLE TROUBLE,III. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 25
statisztika letöltése - XIV. PBJ Futsal
A XIV. PBJ FUTSAL ismét nem csak egy hétvégén, hanem több, mint öt hónapon át tartott, hasonlóképpen, mint a XIII. PFB. Három szakágban zajlottak a bajnokságok, 1vs1 Női, 1vs1 Classic és 2vs2 Double Trouble. Az alapszakaszban minden szakágon belül mindenki játszott mindenkivel. A férfi szakágakban a végeredmény alapján az 1-4. helyezettek a Bajnokok Ligájába, míg az 5-8. helyezettek az Európa Ligába jutottak tovább. Ezeket tavasszal bonyolítottuk le. A bajnokság során sok videó született: a résztvevők közül sokan nyilatkoztak a PBJ Futsal BBC News riportereinek, két új watts és három gólösszefoglaló is készült, ráadásul az újabb videók sokkal jobb minőséget és végiggondoltabb vágásokat tartalmaztak - sikerült előrelépnie tehát a médiacsoportnak is. Újdonság volt az alapszakasz végén az Ünnepélyes Díjátadó Gála, melyen majdnem minden játékos részt vett. A show műsorvezetője Kiss Máté (világhírű moderátor) volt.

2017 OKTÓBER - 2018 MÁJUS : XV. PBJ FUTSAL
(XIII. 1VS1,VI. DOUBLE TROUBLE,IV. NŐI 1VS1, I. NŐI 2VS2)
RÉSZTVEVŐK: 22
statisztika letöltése - XV. PBJ Futsal

A XV. PBJ FUTSAL újabb jubileumot jelent: 2008-2018 - TÍZ ÉVES A PBJ FUTSAL! Bár a napra pontos születésnap csak decemberben van, a PBJ FUTSAL TEAM úgy gondolta, ideje ünnepelni. Az ünneplés pedig fejlesztést és újdonságokat jelentett, többet is:
1. A PBJ Futsal Counter System mind szoftveres, mind hardveres megújuláson  ment keresztül, előbbit a PBJ Futsal Team IT specialistájának, Horváth Leventének, utóbbit Dobosy Kristófnak és Papp Noéminek köszönhetjük. A bírók dolga sokkal könnyebbé vált az új kezelőfelületnek köszönhetően.
2. Az - immáron minimum 720p-s -  PBJ Futsal Videók újabb garmadája özönlött a játékosokra, wattsok, gólok, és a tényfeltáró "Under the Hood" videó. Teljes videóanyagunkat átköltöztettük a videa.hu-ra, ahol a több, mint 40 videó egy év alatt összesen 7000 megtekintés fölött jár.
3. A PBJ Futsal Team médiamanagere, Papp Noémi jelentette be az összes videónkat tartalmazó öt tagú (trailerek, bbc-k és hangulatvideók, wattzok, gólvideók, ritkaságok) DVD-sorozat kiadását, melyeket megvásárolni, megnyerni, illetve karácsonyra ajándékba kapni is volt lehetősége a játékosainknak.
4. Hihetetlen mennyiségű színes és interaktív statisztikával bombázta meg februárban a közösséget a Team: a minden eddigi PFB eredményeit tartalmazó adatbank, továbbá az interaktív éremtáblázat, azaz a "futsalbum" is ekkor jelent meg a honlapon és a facebook-csoportban, ráadásul a korábbi ranglista is frissítésre került, néhány téves adatot kijavítottunk.

Új kupák vásárlása is szükséges volt, és nemcsak azért, mert a férfi szakágak kupái "beteltek", hanem azért is, mert a XV. PBJ Futsalon a PFB-k új szakággal gazdagodtak: ekkor rendeztük meg az I. Női 2vs2 bajnokságot.

Annak ellenére, hogy a meccsek szervezését sokszor nem könnyítették meg a játékosok, igen kevés mérkőzés maradt el és végig jó volt a hangulat. Nagyon szoros csaták alakultak ki majdnem minden szakágban. A záróforduló előtt még jónéhányan pályáztak a bajnoki címekre. A tizedik évét ünneplő bajnokság zárófordulóját Fábián Péter paprikás krumplija tette még felejthetetlenebbé - ezúton is köszönjük Kopcsay Zoltánnak a kölcsönbográcsot! A záró után ismét megrendezésre került a 2vs2 és 1vs1 BL és a 2vs2 EL, május 21-én pedig végleg lezárult a XV. PBJ Futsal Bajnokság.

2019 FEBRUÁR 22-23-24. XVI. PBJ FUTSAL
(VII. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 21
statisztika letöltése - XVI. PBJ Futsal

A PBJ FUTSAL TEAM az igényekhez és körülményekhez igazodva egy egyhétvégés 2vs2 bajnokságot szervezett, csoportkörrel és egyenes kieséssel. Számos új formáció lépett pályára, és néhány újoncot is avattunk a bajnokságon. A hangulat szinte végig óriási volt pályán kívül és belül, és ismét rendeztünk pókerbajnokságot is. Sokan vettek részt a futsaltörténeti műveltségi vetélkedőn. Az eseményen az ízletes sört a Hajnali Sörfőzők biztosították. A bajnoksághoz számtalan videó is készült, többek között a PBJ FUTSAL-ok történetét felölelő "Tíz év futsal" háromrészes videósorozat. A Team az őszi szezonban két, egyhétvégés bajnokság megszervezését is tervezi, egy 1vs1 és egy 2vs2 bajnokságét, és igény szerint női bajnokságokat is szívesen rendez.


Köszönjük annak, aki egészen idáig olvasott. A PBJ FUTSAL története iránt érdeklődőknek erősen ajánljuk videóarchívumunkat és a PBJ Futsal adatbankot, amely minden bajnokság statisztikáját és összesített éremtáblákat is tartalmaz.
 

 

 

 

 

 


 

PBJ FUTSAL adatbank


 

PBJ FUTSAL adatbank
 

vissza