KezdőlapSzabályzat1vs1 infoVideókTörténetAdatbank
TÖRTÉNET
A PBJ Futsal Bajnokságok története a kezdetektől máig.

1999-2000: Előzmények: A Pilisborosjenői Futsal Bajnokságok helyszínéül szolgáló garázst először az alapító, a mai tulajdonos és pályagondnok, az akkor még ifjú Bánki Léni használta futballpályaként - sárga színű puha gumilabdával. Ezek a próbálkozások azonban félbeszakadtak, mivel hamarosan felgyűltek a tárgyak és leharcolt bútorok a garázsban.

2005-2007: Az első lépések: Kopcsay Zoltán lelkesen szervezte a focimeccseket majd később bajnokságokat a borosjenői grundra, illetve Budapestre, ritkábban Ürömbe. 2007 őszén, amikor az időjárás már nem volt alkalmas a nagypályás focira, Kopcsay Zoltán és Bánki Lénárd (azóta a PBJ FUTSAL legendás nagyöregjei) fejében megfogalmazódott a futsalpálya létrehozásának gondolata. Az első, műanyag  kapukat Kopcsay Zoltán hozta, ezek a rengeteg meccs során csúfos véget értek. Ekkoriban alakultak ki az 1vs1 PBJ Futsal alapszabályai, például a "falas" és  a "3 pontos" gólok fogalma.

2008 november 29-30. (+2009 március 29.)
I. PBJ FUTSAL

(I. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A legelső bajnokságot 2008 telén szervezte meg a frissen alakult - egyfős - PBJ Futsal Team, azaz Léni. Ekkoriban "A liga" és "B liga" még nem létezett, és olyan nagy nevek hiányoztak a bajnokságból a kezdetleges marketing miatt, mint például Mankó Gergely, Riba Gergely, Kiss Márk, Laki Áron, Berki Balázs, Molnár András vagy Istenes Ádám - és még hosszan sorolhatnánk.  Az újabb garnitúra műanyag kapuk a csoportmeccsek alatt ripityára törtek, fel lehetett volna porszívózni őket. Az egyenes kieséses szakaszt a Kenyeres Ádám által felajánlott, fém kapukkal fejezték be a játékosok, a csoportmeccsek után kb. 3 hónappal. A bajnokság végén valószínűleg kevesen sejtették, hogy a tizenhat lelkes résztvevő több, mint tízéves hagyomány alapkövét fektette le 2008 decemberében.

2009 december 12-13.
II. PBJ FUTSAL

(II. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 20
Az első bajnokság sikeres lebonyolításán felbuzdulva a PBJ Futsal Team 2009-ben újabb eseményt rendezett. A  szabályrendszer kezdett kifinomulttá válni. A nagy életkor és fizikum-beli különbségek kiküszöbölésére létrejött az "A liga" és "B liga", mely garantálta, hogy mindenki  a maga súlycsoportjában harcolhasson a trófeáért. Az ötlet szülőatyjai Katona Balázs és Bánki Lénárd voltak. Az érdeklődés a kezdetleges szervezés ellenére is hatalmas volt: húsz játékos vágott neki a csoportmeccseknek. Ez a bajnokság a kétféle ligával és a rengeteg jelentkezővel bebiztosította a PBJ Futsal Bajnokságok helyét a borosjenői fiatalok körében és messzire vitte a hírét. Akik nyáron a játszótér melletti grundon focizgattak, ősszel-télen már a PBJ Futsal Hall-ban mérték össze rátermettségüket.

2010. december 5-6.
III. PBJ FUTSAL
(III. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A korábbiaknál nagyobb felkészültséggel és jobb infrastruktúrával vágott bele a PBJ Futsal Team a  harmadik bajnokság megszervezésébe: az eredményjelző tábla a garázsban, valamint az új, súlyozott pontozási rendszer a csoportkörben ekkor jelentek meg a bajnokságokon.  Ezekben az években Verseci Gergő is segítette a szervezést és a pályafenntartást a bajnokságokon. A mezőny sokat erősödött ekkorra, a meccsek színvonala és a pályán levezetett agresszió mértéke is megnőtt. Ennek ellenére a harmadik bajnokság minden baj nélkül zajlott le - kivéve, hogy rács híján az eredményjelzőként használt öreg laptop párszor lerepült az ablakból.

2011 február 19-20.
IV. PBJ FUTSAL
(IV. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A bajnokságok népszerűségére tekintettel 2011-ben újabb PBJ Futsal indult és a pálya is tovább épült: a fém kapukra ekkor kerültek fel hálók először, ami sokkal könnyebbé tette a gólok megítélését. A bajnokság az előzőekhez hasonlóan jó hangulatban telt, ráadásul a résztvevők különösen kiélezett meccseket játszottak - főleg az egyenes kieséses szakaszban.  Az összecsapások sokszor eldurvultak, spontán kandúrharcba fulladtak, ezért is tüntetett ezen a bajnokságon Körtvélyesi Lőrinc a technikás, agressziómentes futsalért. Hosszú távon ennek a hatása már érezhető, de akkoriban szelíd hozzáállása kevés ellenfelet hatott meg.

2011 NYÁR: ELSŐ FELÚJÍTÁS
2011-ben került sor a PBJ Futsal Hall teljes korszerűsítésére. A következő munkákat hajtotta végre a lelkes csapat Papp Noémi projektvezető, új PBJ FUTSAL TEAM tag és Kopcsay Tamás segítségével: ajtók restaurálása, törött járólapok cseréje, a teljes terem festése, kapuk hegesztése és újrafestése, új konnektorok beszerelése. A felújítás után elkezdődött az ötödik bajnokság megszervezése.

2011. szeptember 24-25.
V. PBJ FUTSAL

(V. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 10
Az ötödik PBJ Futsalra kevesebben jelentkeztek, mint korábban, ezúttal mindössze 10 játékos vett részt az eseményen. Ennek ellenére végig remek volt a hangulat és vibráló, színvonalas mérkőzések zajlottak a megújult csarnokban. Ám még így is felmerült a veszély, hogy a bajnokságok esetleg érdektelenségbe, résztvevőhiányba fulladhatnak.

2012 január 21-22.
VI. PBJ FUTSAL

(VI. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 7
A hatodik bajnokságban a rekordkevés résztvevőszám miatt mindenki játszott mindenkivel, és értelemszerűen elmaradt az "A liga" és "B liga" különválasztása is. Az újfajta lebonyolítás már előrevetíti a későbbi, hosszú - alapszakaszból és BL-ből, EL-ből álló - bajnokságok szervezését. Akkoriban azonban kezdett valósággá válni a PBJ Futsal Team rémálma: egyre kevesebben érdeklődtek a bajnokság iránt, a nagy nevek sorra mondták le szereplésüket. A Team-nek lépnie kellett, hogy megfordítsa ezt a tendenciát.

2012. november 24-25.
VII. PBJ FUTSAL

(VII. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A PBJ Futsal Team sokkal komolyabb médiagépezetet állított a szervezés szolgálatába, hogy leküzdje a csökkenő résztvevőszám problémáját. Például ekkor jelent meg a PBJ Futsal facebook-csoport, amely azóta is a legolvasottabb PBJ Futsal platform. A VII. PBJ Futsal az előző két bajnokságon tapasztalható létszámcsökkenés után újra hosszú távú fejlődési pályára állította a bajnokságokat. Tizenkét nagy tudású játékos szállt harcba a végső győzelemért, a futsal-bajnokságok történetében utoljára rendeztünk "A ligát" és "B ligát". A bajnokság azért is különleges, mert nem maradt el meccs, sérülés sem történt és anyagi kár sem keletkezett.

2012 TÉL: MÁSODIK FELÚJÍTÁS
2012 telén ismét esedékessé vált a PBJ Futsal Hall korszerűsítése. Kiss Márk és Horváth Levente tagok segítségével az aréna szinte minden részlete megújult, sikerült pótolni az előző felújítás hiányosságait.

2013. február 23-24.
VIII. PBJ FUTSAL

(VIII. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 10
A nyolcadik tornán a résztvevők alacsony száma ellenére - mely ismét ellehetetlenítette az A és B liga megkülönböztetését - szinte minden meccsen nagy volt az iram és a lelkesedés. A bajnokság sikerét növelte a PBJ Futsal Fogadóiroda kiépítése és sokat dobott az esti hangulaton a hagyománnyá váló szombat esti pókerbajnokság.


2013. október 19-20.
IX. PBJ FUTSAL
(I. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 10
A PBJ FUTSAL TEAM egy kétfős csapatokra tervezett (2vs2 Double Trouble) bajnokságot  rendezett 2013 Októberében, a kilencedik bajnokságot, mely már rögtön az első nap reggelén kis híján csődöt mondott a tömeges visszamondások, váratlan eltűnések miatt. Annak ellenére, hogy az eredetileg jelentkezett nyolc csapat közül csak öt vett részt az eseményen, végig jó volt a hangulat, amit csak tovább fokozott az esti póker. A bajnokságon elképesztő mértékű agresszivitás volt tapasztalható, a felpaprikázott hangulatú meccseken kemény játék döntött az eredményekről. Ekkor készült el az első hangulatjelentő videó, amely az új szakágat, a 2vs2 Double Trouble-t népszerűsítette. Ráadásul a PBJ Futsal facebook-csoport egyre kedveltebb lett, jelei mutatkoztak annak, hogy néhányan valóban el is olvassák, ami ott található.

2014. november 21-23.
X. PBJ FUTSAL
(IX. 1VS1,II. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 20
A 2014. év történelmi fontosságú a futsal történetében: ez volt a 10. PBJ FUTSAL BAJNOKSÁG, melyet  hosszas szervezőmunka és a médiagépezet optimalizálása előzött meg. A bajnokság trailer videója egy rendhagyó kisfilm, a külső helyszíneken forgatott  "Futsal is everywhere!" lett. A PBJ Futsal Team új IT-specialistája, Horváth Levente új, letisztultabb és komolyabb számlálóprogramot írt a korábbinál. Megújult, átláthatóbb honlap segítette a játékosokat a bonyolult és sűrű programmal rendelkező 10. PBJ Futsalon. Kellő motivációnak sem voltak hiányában, hiszen a bajnokságok történetében első ízben serleg is járt az első helyekért. A tizedik bajnokságra 21 fő jelentkezett és 20 játékos vett részt rajta. Ez hatalmas siker volt, a résztvevőszám pedig a PBJ Futsalok aranykorát idézi.  Az eseményen 1 az 1 elleni (Classic) és 2 a 2 elleni (Double Trouble) futsalra is lehetett nevezni. Az esti pókeren, a meccseken és az egész bajnokságon nagyon jó volt a hangulat és majdnem folyamatosan polgárpukkasztó szintű a hangerő.

2015. február 20-22.
XI. PBJ FUTSAL
(X. 1VS1,III. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 21

A 11. PBJ FUTSAL-ra, melynek lebonyolítása majdnem azonos volt az előzőével, 21 fő jelentkezett és mindannyian meg is jelentek a bajnokságon. Ez nagy siker, arra hogy mindenki eljött, a VII. PBJ FUTSAL óta nem volt példa. A jelentkező csapatok összetartozásukat csapatcímereikkel is hirdetve szálltak versenybe. Mind a két szakágban erős színvonalú, sokszor nagyon kiélezett meccseken dőlt el a végső eredmény és tovább folytattuk a szombat esti póker hagyományát is Ekkor rendeztük meg először az azóta hagyománnyá vált PBJ Futsal Műveltségi Vetélkedőt.

2015. április 25.
XII. PBJ FUTSAL
(I. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 3

2015 tavaszán a PBJ FUTSAL TEAM megrendezte az első női 1 az 1 elleni bajnokságot, új szakágat létrehozva ezzel a bajnokságok történetében. A rendezvény igen jól sikerült, a játékosok nagy kedvvel álltak neki a mérkőzéseknek, gyorsan megszerették a sportágat. A Team távlati tervei között szerepelt több újabb női futsal megrendezése is, ami később így is lett.

2015. november 7 - 2016. május 8.
XIII. PBJ FUTSAL
(XI. 1VS1,IV. DOUBLE TROUBLE,II. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 27

A XIII. PBJ FUTSAL új, éveken át tartó korszakot nyitott a sportág történelmében. A Futsal Team ugyanis újfajta koncepciót dolgozott ki a bajnokság lebonyolítására, egy rég hamvába holt ötletbe lehelve így új életet: egy hosszú bajnokságot szervezett, mely immár nem egy hétvégén, hanem több, mint öt hónapon át tartott. Három szakágban zajlottak a bajnokságok, 1vs1 Női, 1vs1 Classic és 2vs2 Double Trouble. Az alapszakaszban minden szakágon belül mindenki játszott mindenkivel. Az új rendszernek és a szerencsés körülményeknek hála ezen a futsalon abszolút REKORDSZÁMÚ RÉSZTVEVŐ játszott, a három szakágban összesen 27-en. A Női szakágban is megdőlt a RÉSZVÉTELI REKORD 5 fővel.  Ráadásul a meccsek időbeli szétosztásával a környéken érezhetően csökkent az átlagos zajkoncentráció a hétvégék késő esti óráiban is. Fontos újítás volt ebben a bajnokságban a PBJ Futsal BAJNOKOK LIGÁJA és EURÓPA LIGA. Ezek a férfi szakágakat érintő minibajnokságok az alapszakasz 1-4. illetve 5-8. helyezettjei között zajlottak a záróforduló után, remek nyári időben, és rengeteg izgalmat tartogattak.

2016. november 25 - 2017. május 23.
XIV. PBJ FUTSAL
(XII. 1VS1,V. DOUBLE TROUBLE,III. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 25

A XIV. PBJ FUTSAL ismét nem csak egy hétvégén, hanem több, mint öt hónapon át tartott. Az alapszakaszban minden szakágon belül ismét mindenki játszott mindenkivel. A férfi szakágakban a végeredmény alapján az 1-4. helyezettek a Bajnokok Ligájába, míg az 5-8. helyezettek az Európa Ligába jutottak tovább. A bajnokság során sok videó született: a résztvevők lelkesen nyilatkoztak a PBJ Futsal BBC News riportereinek, két új watts és három gólösszefoglaló is készült. Újdonság volt az alapszakasz végén az Ünnepélyes Díjátadó Gála, melyen majdnem minden játékos részt vett. A show műsorvezetője Kiss Máté (világhírű moderátor) volt.

2017. október 27. - 2018. május 20.
XV. PBJ FUTSAL
(XIII. 1VS1,VI. DOUBLE TROUBLE,IV. NŐI 1VS1, I. NŐI 2VS2)
RÉSZTVEVŐK: 22
A XV. PBJ FUTSAL újabb jubileumot jelent: 2008-2018 - TÍZ ÉVES LETT A PBJ FUTSAL! Bár a napra pontos születésnap csak decemberben volt, a PBJ Futsal Team úgy gondolta, ideje ünnepelni. Az ünneplés pedig fejlesztést és újdonságokat jelentett, többet is:
1. A számlálóprogram mind szoftveres, mind hardveres megújuláson  ment keresztül, előbbit a PBJ Futsal Team IT specialistájának, Horváth Leventének, utóbbit Dobosy Kristófnak és Papp Noéminek köszönhetjük. A bírók dolga sokkal könnyebb lett az új kezelőfelületnek köszönhetően.
2. A PBJ Futsal Videók újabb garmadája özönlött a játékosokra, wattsok, gólok, és a tényfeltáró "Under the Hood" videó. Teljes videóanyagunkat átköltöztettük a videa.hu-ra, ahol a több, mint 80 videó jelenleg 10.000 megtekintés fölött jár.
3. A PBJ Futsal Team médiamanagere, Papp Noémi jelentette be a videóinkat tartalmazó öt tagú DVD-sorozat kiadását,(trailerek, bbc-k és hangulatvideók, wattzok, gólvideók, ritkaságok)  melyeket megvásárolni, megnyerni, illetve karácsonyra ajándékba kapni is volt lehetősége a játékosainknak.
4.Nagy mennyiségű interaktív statisztikával bombázta meg februárban a közösséget a Team: a minden eddigi bajnokság részletes eredményeit tartalmazó adatbank, továbbá az interaktív éremtáblázat, azaz a "futsalbum" is ekkor jelent meg a honlapon és a facebook-csoportban..

Új kupák vásárlása is szükséges volt, és nemcsak azért, mert a férfi szakágak kupái "beteltek", hanem azért is, mert a XV. PBJ Futsalon a PFB-k új szakággal gazdagodtak: ekkor rendeztük meg az I. Női 2vs2 bajnokságot.

Annak ellenére, hogy a meccsek szervezését néha nem könnyítették meg a játékosok, igen kevés mérkőzés maradt el és végig jó volt a hangulat. Nagyon szoros csaták alakultak ki majdnem minden szakágban, a záróforduló előtt még jópáran pályáztak a bajnoki címekre. A tizedik évét ünneplő bajnokság zárófordulóját Fábián Péter paprikás krumplija tette még felejthetetlenebbé. A záró után ismét megrendezésre került a 2vs2 és 1vs1 BL és a 2vs2 EL, május 21-én pedig végleg lezárult a XV. PBJ Futsal Bajnokság.

2019. február 22-24.
XVI. PBJ FUTSAL
(VII. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 21
A PBJ FUTSAL TEAM az igényekhez és körülményekhez igazodva lezárta a hosszú bajnokságokból álló korszakot, és a régi hagyományokhoz visszatérve újra egyhétvégés 2vs2 bajnokságot szervezett, csoportkörrel és egyenes kieséssel. Számos új formáció lépett pályára, és néhány újoncot is avattunk a bajnokságon. A hangulat szinte végig óriási volt pályán kívül és belül, és ismét rendeztünk pókerbajnokságot is. Sokan vettek részt az újabb PBJ Futsal Műveltségi Vetélkedőn. Az eseményen az ízletes sört a Hajnali Sörfőzők biztosították. A bajnoksághoz számtalan videó is készült, többek között a PBJ FUTSAL-ok történetét felölelő "Tíz év futsal" háromrészes videósorozat.

2019. október 18-19-20. és november 15-16-17.
XVII. PBJ FUTSAL
(XIV. 1VS1,VIII. DOUBLE TROUBLE,V. NŐI 1VS1, II. NŐI 2VS2)
RÉSZTVEVŐK: 24
A 17. bajnokságot két hétvégére szervezte meg a PBJ FUTSAL TEAM. Az első hétvégén 1vs1-ben, a másodikon 2vs2-ben zajlottak a meccsek, mindkét hétvégén két szakágban: női és férfi. Mindkét bajnokság csoportkörből és egyenes kieséses szakaszból állt. Három új futsalos is csatlakozott a női bajnokságokhoz. Egyik hétvégén sem maradt el a szokásos pókerbajnokság és sokan vettek részt a futsalvideókkal kapcsolatos, hagyománnyá műveltségi vetélkedőn is - ingyen sörök reményében. Mindkét hétvégén remek volt a hangulat, nem sokkal később pedig elkészült a tizennegyedik bajnokságra kiadott DVD-sorozat folytatása, ("Videók 2018-19" illetve "A 17. bajnokság videói") A lemezeket Karácsony előtt a futsal-jézuska majdnem minden játékoshoz eljuttatta.

2020. február 14-15-16.
XVIII. PBJ FUTSAL
(XV. 1VS1,VI. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 14
A 18. bajnokság bebizonyította, hogy az 1vs1 női és férfi szakágak lehetnek sokkal népszerűbbek, mint a 2vs2 bajnokságok. Az első hétvégére hat női és nyolc férfi játékos jelentkezett. Sok tag most próbálta ki először az 1vs1-et, de akadt olyan játékos is, aki most vett részt PBJ Futsalon először. Az eseményen jó volt a hangulat, a meccsek nagyon sportszerűek és sokszor a végsőkig kiélezettek voltak. A női dobogóra egy, a férfire két olyan játékos is felkerült, akiknek sosem volt még dobogós eredményük az 1vs1-ben. A szombat esti póker sem maradt el, vasárnap pedig megtartottuk a hagyományos díjkiosztót, az est műsorvezetője, moderátora ezúttal Bánki Léni volt. Terveztünk 2vs2 bajnokságokat is, ezek azonban nem kerültek megrendezésre. Nagyon kevesen jelentkeztek a második hétvégére, sokaknak külföldi elfoglaltsága vagy sok munkája volt, ráadásul sérülések is tizedelték a futsalosokat.

2020. szeptember: Pilisborosjenői Pályaavató Torna
RÉSZTVEVŐK: 7
A régi grund helyén új, modern műfüves focipálya létesült Pilisborosjenőn. Az alkalomra focibajnokságot is szerveztek, melyen a PBJ Futsal is képviseltette magát. A kizárólag futsalosokból álló csapat "Garage Fighters" néven indult, de más csapatokban is számos régi, vagy új PBJ Futsal játékos szerepelt. A Garage Fighters magabiztosan jutott tovább a csoportból, aztán az elődöntőben és végül a döntőben is győzelmet aratott, melyet még a Borosjenői Hírmondó is megénekelt - bár a csapatnevünket elírták.

2020. október 16-17-18. és november 6-7-8.
XIX. PBJ FUTSAL
(XVI. 1VS1,IX. DOUBLE TROUBLE,VII. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 23
A 19. bajnokságot újból két hétvégén rendeztük meg. Az első hétvégén 8 csapat szállt harcba a 2vs2 trófeáért. Ismét rendeztünk műveltségi vetélkedőt és pókerbajnokságot is. A harmadik játéknapon kemény, szoros meccseken dőlt el a kupa sorsa. A második hétvégén 1vs1 Női és 1vs1 Classic bajnokságokat rendeztünk, amelyek a sok nehézség ellenére is sikeresen zajlottak. Ingyen sörök reményében újabb Műveltségi Vetélkedőn lehetett részt venni, és kisebb számban, de megtartottuk a szombat esti pókert is. Rengeteg volt a szemet gyönyörködtető meccs és végig baráti volt a hangulat. Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek!

2021. október 8-9-10. és október 15-16-17.
XX. PBJ FUTSAL
(XVII. 1VS1,X. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 22
A jubileumi, 20. bajnokságot ismét két hétvégén rendeztük meg. Az első hétvégén 10 csapat szállt harcba a 2vs2 trófeáért, a másodikon 9 fő az 1vs1 kupáért. Mindkét hétvégén rendeztünk Műveltségi Vetélkedőt (a fődíj ismét hat doboz sör volt) és póker bajnokságot is. A 2vs2 bajnokságban intenzív, fizikális csatákat hozó meccseken dőlt el a bajnoki cím sorsa, 1vs1-ben (mint mindig) több tere maradt a finom megoldásoknak. A szerencsétlen körülmények folytán női bajnokságokat ezúttal nem sikerült rendezni, ennek ellenére végig jó volt a hangulat, a nézők pedig parádés gólokat láthattak mindkét hétvégén. A  PBJ Futsal Team bevezette az első három helyezettnek járó érmeket - ezt a születőben levő hagyományt a jövőben is igyekszünk fenntartani. Ismét köszönjük minden résztvevőnek, találkozunk a XXI. PBJ FUTSAL-on!

Köszönöm annak, aki egészen idáig olvasott. A PBJ Futsal története iránt érdeklődőknek ajánlom a 80  futsal videót és a PBJ Futsal adatbankot, amely minden bajnokság részletes statisztikáját és összesített éremtáblákat is tartalmaz.

KezdőlapSzabályzat1vs1 infoVideókTörténetAdatbank